Hur utvecklar vi ett hållbart lärande i en digital tid?


 Jag har funderat den senaste veckorna på vad jag ska skriva min uppsats på lära utbildningen om och det är tre områden jag främst är intresserad av. 


1) Hur påverkar digitaliseringen lärandet? a) Jag har lyssnat en del på Anders Hansen som har skrivit Hjärnstark och Skärmhjärna! Jag har under mina VFU perioder funderat på vad som händer i klassrummet och det där med studiero. Vilken inverkan har mobilen och hur ska man se på den? När det sägs något på en föreläsning som inspirerar mig eller få mig att funderar så googlar jag gärna! Det tycker jag är positivt men samtidigt så rycker det mig från det som sägs. Om jag lyckas med att hålla mig där i lektionen och i stället bara göra en minnesanteckning som jag kan gå vidare på ett senare tillfälle vore det bra.

1989 så skrev jag och Gert Thernström en uppsats om hur syre förbrukande substanser från en pappersbruk kan minskas. Vi gjorde sett stort antal experiment för att ta fram den bästa kombinationen av olika fällningskemikalier. När vi höll på att skriva vår uppsats så kom vi för första gången i kontakt med Apple och Macintosh. Det visade sig att Studentkåren Teknikum hade köpt in två Macintosh. Vi fick ett tips från Per Lundberg om att dessa fanns på kårexpeditionen och att det var mycket lättare att göra grafer på dessa och det gjorde vi. Då viste jag inte att detta inom tre år skulle innebära att vi startade ett företag MacData i Växjö och sedermera GriffelData, som till att börja med sålde Apples produkter till skolor och reklambyråer i Växjö. Av denna anledning så är jag mycket positiv till datorer och olika verktyg och hjälpmedel.
Men är datoriseringen och AI bara ett stort experiment med elevers lärande? Vilken betydelse denna för elevernas utveckling och lärande? Mina studier i Kompletterande Pedagogisk utbildning och därmed pedagogik och didaktik har verkligen fått mig att tänka efter! 

Jag har svarta mellan att man kanske inte alls behöver lära sig all denna fakta kunskap utan helt enkelt kan googla det! Till att vi behöver ha en viss allmänbildning för att inte vara totalt utelämnade. Vi behöver ha en grund att stå på för att kunna vara källkritiska. Den digitalisering och AI som vi tar in i skolan - är den byggd på beprövad erfarenhet eller vetenskaplig grund?

2) Ett av mina huvudämnen kommer att vara Företagsekonomi. Jag tror att vi måste göra stora förändringar för att vi ska leva mer hållbart - för idag gör vi det inte. Vi kan tala om CO2 och att koncentrationen av denna öka och detta kan påverka klimatet och ge kraftigare väderomslag som torka, översvämningar, stormar. Vi sitter fast i ett ekonomiskt system som vi inte har utvecklat särskilt mycket. Det här är stora och komplicerade saker. Den dubbla bokföringen inom redovisning har anor sedan 1400-talet och förändras inte så mycket. Juridik är något som utvecklas kontinuerligt i vårt samhälle och kanske lite långsamt tycker säkert vissa då det går emot det vi tycker är rätt. Marknadsföring har för ändrat otroligt mycket under de senaste 25 åren då jag läste på marknadsföringslinjen. Då talades det mycket om direktreklam, direktmarknadsföring, relationsmarknadsföring, varumärken mm. 

Jag skrev tillsammans med en studiekamrat, Anders Dacke, en uppsats om Marknadsdatabasen - innehåll och användning. Vi studerade bland annat dagligvaruhandel, bilförsäljare, konfektion - och hur de använde data. Mycket har ändrats sedan dess.

För 20 år sedan så tog jag min magister i Leda lärande organisationer. Jag har nog alltid varit så att jag har varit nyfiken och velat lära mig mer. Jag har också varit intresserad av grupper och ledarskap och fått utlopp för detta inom näringsliv och civila samhället. Hur kan vi i undervisningen i företagsekonomin bygga den mer på hållbarhet och att företagsekonomin kan vara med och utveckla vårt samhälle i en mer hållbar riktning?

3) Jag har alltid varit intresserad av företagande - det har varit en av anledningarna till att jag har engagerat mig politiskt (tillsammans med miljöfrågor och utbildningsfrågor). 

Jag har sedan den dag jag kom kontakt med Ung Företagsamhet varit intresserad och fascinerat av detta. Nu har det naturligtvis också kommit till den punkten när jag har funderat på hur UF-företagande påverkar elevernas lärande och vilka möjligheter det finns? Vilken forskning har gjorts inom området tidigare? Entreprenörskap har fått en allt mer framskjuten position i läroplanen.

Så det är utifrån en eller flera av dessa jag har tänkt att skriva min uppsats under hösten. 

Jag är tacksam för alla inspel, inspiration och förslag jag kan få från er!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vilka svenskar är rikast i världen?

Det som formar min bild!

Julbord hos IKEA!