Det börjar med ett tips om en innergård i centrala Stockholm och vägarna tar oss till Lilla Björka!

 

I går gjordes jag uppmärksam på adressen Upplandsgatan 54,  ett stenkast från Odenplan.  Denna byggnad är i år 115 år gammal. 

"Kejsarkronan 7 är en storslagen byggnad som uppfördes 1904-1905 efter ritningar arkitektduon Georg Hagström och Frithiof Ekman. De ritade runt 144 byggnader inom Stockholm och Kejsarkronan 7 är ett av de stilfulla hus de är upphovsmän till. 

Det består av ett gathus i fem våningar som har flyglar in mot gården som är sammanbyggda med gårdshuset som också det har hem våningar. Mellan dem finns en stor innergård med en monumental uppfart från gatuhusets körport. Fasaden mot Upplandsgatan är putsad i en beige kulör och förhållandevis enkel medan gårdsfasaderna är häpnande vackra i vit puts med ornament och kontrasterande grönmålade och småspröjsade originalfönster. På gårdsfasaden som möter finns ett slingrande ornament med bland annat en maskaron och initialerna HB som står för Håkan Bergkvist som var husets byggmästare. Gården är terrasserad och en liten backe leder mellan nivåerna. Gårdsytan är mestadels asfalterad men smyckas av vackra lyktstolpar, smidesstaket, träd och rabatter. På våren växer tulpaner och, såklart, kejsarkronor i rabatt. Husen är blåklassade i Stockholms stads kulturklassificering, vilket innebär att byggnaderna har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Författarinnan Elin Wägner bodde i fastigheten under en tid 1907 vilket fått avtryck i hennes genombrottsroman Norrtullsligan där Kejsarkronan 7 är med. Brf Kejsarkronan 7 köpte fastigheten 1982 och är idag en skuldfri förening. Här finns 56 lägenheter fördelade på sex uppgångar, en av dem är fortfarande en hyresrätt. Föreningen har även sju lokaler där en är bostadsrätt och sex hyresrätter."


En dag hoppas jag få möjlighet att besöka denna plats. När jag gjordes uppmärksam på denna port och blev tillsagd att besöka den av en bekant så väcktes min nyfikenhet. Vad var denna byggnads ursprung och vad hade funnits bakom dessa grindar?

Det var frågor som hade skapats i mitt huvud under natten.

Elin Wägners far var rektor i Lund där hon föddes 1882. Hennes Morfar var pastor i Tolg, Värend, Kronoberg, Småland.

Elin Wägner brukar räknas till de så kallade tiotalsförfattarna och ingick i Fogelstadgruppen. Mest känd har hon blivit för sitt engagemang för kvinnlig rösträtt och för att hon var med och grundade Rädda Barnen år 1919. Wägner blev ledamot av Samfundet De Nio 1937 och av Svenska Akademien 1944. 

Hennes vägar korsades med superpionjären Anna Whitlock, som var en av rösträttsledarna och en folkbildare.  

Tre böcker jag verkligen vill rekommendera är:
*  "Den besvärliga Elin Wägner" av Ulrika Knutsson


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vilka svenskar är rikast i världen?

Det som formar min bild!

Julbord hos IKEA!